Höstbrev från HVA 2020

 

Nr 77, 76, 75, 73, 72 

7170, 69, 68, 67, 66

till de e-postaddresser vi har

Läs HVA-Posten nr 74.
Hösten 2015 då HVAdigi-Posten utkomför första gången lovade jag att ännu nångång göra en trycksak. Nu då HVA fyller 110 år det dags. H Back.

HVAs stadgar

Bilder från Thorstorp 100 år

HVA 100 år Bilder

Link till EBUF

NSU Nylands Svenska Ungdomsförbund

Tidtabeller HRT

Skrubiluttan å Skubilej 

Marianne Maans och Désirée Saarela-Portin sjöng och lekte med barn på torpet 2018.
Läs HBLs artikel om Rotfests barnkonsert på idylliska Thorstorp. 

 

Ordförande Sussys sida

Året 2021 är på god väg. Hoppas att ni och era nära och kära har fått vara friska. Under rådande omständigheter går verksamheten i föreningen på sparlåga.

Thorstorp har fått en fin uppdatering. Tack vare ett understöd från Svenska Kulturfonden och deras projekt ”Huset mitt i byn” har vi nu ny AT- utrustning. Nu går det enkelt att visa bilder och filmer, tala i trådlös mikrofon och spela musik via sin telefon. Pengarna räckte också till en ny spis i köket.

       Kallelse till vårmöte

medlemmarna i Hembygdens Vänner i Alberga rf sammankallas
härmed till vårmöte tisdagen den 23.3.2021 kl. 19 på Thorstorp.

På mötet behandlas de ärenden som nämns i § 11 i föreningens stadgar.
Stadgarna finns att läsa på föreningens hemsida hva.fi under fliken ”ordförande”.

Under rådande omständigheter hålls mötet över Teams. Anmäl dej till Lasse Räihä lars.raiha@hotmail.com senast den 21.3 för att få en inbjudan till mötet.

Styrelsen

Tvätta händerna och använd ansiktsmask och njut av vårsolen.
Hoppas vi snart får ses på riktigt . Ta hand om er själva och varandra.
Sussy den 28.2.2021

Hej på er alla i dessa annorlunda tider!

Hoppas ni alla mår bra och era nära och kära likaså. Vi har nu levt 7 veckor under ovanliga omständigheter och det börjar kännas som att det kunde räcka.

En tröst är att det drabbar oss alla på något sätt och att det säkert tar slut nångång. Vi har med Henni lärt känna nya saker i och om vår näromgivning. Telefonens stegräknare har varit en bra sporre när det gällt att hitta nya och längre rutter för promenaderna.

Våren framskrider sakta men säkert, vitsipporna har vi fått njuta av länge när det är så kallt, flyttfåglarna anländer an efter. Den senaste är den svartvita flugsnapparen som slåss om en holk med en talgoxe, få se vem som drar det längre strået.

Mest saknar jag de riktiga människomötena, det var hemskt att vara tvungen att stå med armarna i kors för att inte i misstag krama nån när Johan med familj var på blixtvisit på gården. Vi fortsätter att kämpa på, ta hand om er och era nära och kära

Tur kan man i varje fall skicka virtuella kramar
Sussy den 4.5.2020

Hej alla HVAare

God fortsättning på det nya året 2020 som inletts med den varmaste januari månad i mannaminne. På höstmötet blev jag återvald till ett åttonde år som HVAs ordförande. Tack för det förtroendet. Jag hoppas att det skall bli det sista året för min del.

Föreningens medlemsregister är nu överflyttat till Desky, ett system som många andra svenska föreningar använder sej av.  De av er som har gett oss e-postadressen har fått ett meddelande där ni beds klicka för att det är ok att ni också i fortsättningen får e-post av oss, hoppas ni gjort det.

Thorstorp kommer att vara i flitig användning med teaterskola i EBUFs regi för barn och unga på onsdagar och torsdagar. Varannan söndageftermiddag övar Jammar- kören med Johanna Almark-Mannila i huset. Tyvärr har familjekaféet paus men om nån känner sej manad att ställa upp som ansvarsperson så är det fritt fram att sätta igång. Torsdag förmiddag skulle vara en utmärkt tidpunkt. 

Som ni märker händer det en hel del på Thorstorp, välkomna med.
I väntan på våren, Sussy Räihä

Glad höst 2019 till er alla Kära HVA:are 

”I natt jag drömde något som jag aldrig drömt förut...” sjöng Cornelis Wreswijk. I somras drömde jag att jag på ett styrelsemöte skrek och härjade med mina kollegor i styrelsen, det var ingen trevlig dröm. Det är bara att inse att det efter sju år som ordförande är dags att ge över klubban till nya krafter. 

Så, bästa föreningsmedlemmar nu gäller det att hitta någon som är bredd att ställa upp. Jag kan gott tänka mej att t.ex. fortsätta att sköta medlemsregistret och kanske ha en del av ansvaret för Thorstorp men helhetsansvaret vill jag slippa. 

Sussy Räihä, Er ordförande sedan 2013 som utnämndes 
till NSUs "Årets Eldsjäl" den 14.10.2017.

Hej alla och ett Gott Nytt År 2018

Mycket har hänt sen sist, bla är nu badrummena i övre våningen på Thorstorp färdiga. Sedan 1.6.2018 är båda bostäderna i övre våningen bebodda och det gläder vi oss åt. Vi har turen att också ha huset uthyrt under veckan vilket ger ett välkommet klirr i kassan. Det mesta av hyresinkomsterna går åt till allmänt underhåll och till att hålla Thorstorp i skick. Höstmötet 2017 beslöt  att föreningens medlemmar får hyra Thorstorp för 50 % och styrelsemedlemmar för 25 %.

Hälsar Sussy som fyllde 70 år i slutet på sommaren 2018.

Sussy om HVA i EBUF-nytt 3/16

- Vad är det bästa med vår förening?
Det bästa med HVA är människorna som finns där. Våra medlemmar är en brokig skara gamla och unga som vill vara med i vårt gäng. Det näst bästa är Thorstorp, vårt föreningshus. Huset ger oss fina verksamhetsförutsättningar men också mycket huvudbry och mycket jobb. 

- Hur tar vi emot nya medlemmar?
Med öppna armar, är mitt spontana svar. Vi kan inte skryta med att ha någon sorts rutin för hur vi tar emot nya medlemmar och det är säkert en sak som tål att tänkas på. Medlem i föreningen blir man på ansökan. För det mesta får vi våra nya medlemmar i samband med något evenemang. 

- Vad får man som medlem?
Som medlem i HVA skall man naturligtvis delta i våra aktiviteter och betala sin medlemsavgift. Som tack för att man gör det får man information i form av HVAdigiPosten som kommer per e-post några gånger under året. Utöver det dimper EBUF-nytt ner i postlådan tva gånger per år och där får man också veta vad de andra ungdoms-föreningarna i Esbo gör och vad som annars händer inom den svenska kulturen i vår stad. En stor fördel av att vara medlem har man när det drar ihop sej till fest och de egna utrymmena inte räcker till. Då får man som medlem hyra Thorstorp till halva priset.